Sürekli Aç Hissetmek ve Doymamanın Nedenleri-Sürekli Aç Hissetmek ve Doymamanın Nedenleri

Sürekli Aç Hissetmek ve Doymamanın Nedenleri

Sürekli Aç Hissetmek ve Doymamanın Nedenleri

Daha yeni yemek yemiş olduğunuz halde aç hissettiğinizi fark ettiğiniz oldu mu? Çoğumuz hayatının bir döneminde doymama hissini deneyimlemiştir. Örneğin yediğiniz yemeğin besleyiciliği azsa (fast food gibi) hızlıca acıkmanız oldukça normaldir. Öte yandan stres de aç hissetmenize sebep olabilir. Bu durum sürekli olmadığı sürece hızlı acıkmaktan korkmanıza gerek yok. Öğünlerinizi daha iyi bir şekilde planlayarak veya stres etkenini ortadan kaldırarak durumu çözebilirsiniz.

Yine de sürekli aç hissetmek sizin için kronik bir hal aldıysa ve hayatınızı etkilemeye başladıysa işler değişir.

Sürekli Aç Hissetmenin Nedenleri Nelerdir?

Sürekli aç hissetmek ve doymamanın altında yukarıda bahsettiğimiz gibi görece daha masum sebepler olabileceği gibi çeşitli hastalıklar da yatıyor olabilir.

  1. Rafine karbonhidratlar/lifsiz gıdalar

Sürekli rafine karbonhidratlarla (örneğin makarna) veya lifsiz gıdalarla besleniyorsanız hızlıca acıkmanız işten bile değildir. Bu besinler hızlıca sindirildiğinden vücudunuz tekrardan yemek yeme ihtiyaç duyar. Beslenme düzeninize tok tutan lifli gıdalar ekleyerek sorununuzu çözebilirsiniz.

  1. Hipertiroidizm

Sürekli aç hissetmek hipertiroidizm hastalığından kaynaklanıyor olabilir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde tiroid seviyesi normalde fazladır. Bu da kendinizi sürekli aç hissetmenize sebep olabilir. Şüphelerinizi doktorunuzla paylaşarak gerekli testleri yapmasını ve sizde bu rahatsızlığın bulunup bulunmadığına bakmasını isteyebilirsiniz.

  1. Diyabet

Sürekli olarak aç hissetmek diyabet hastalığının da belirtilerinden biridir. Hipertiroidizmde olduğu gibi diyabet tanısını da bir doktor koymalıdır.

  1. Su İçmemek

İnsanlar kilolarına ve yaşlarına göre günde yaklaşık 2-3 litre su içmelidirler. İçmeniz gereken su miktarının altında kalıyorsanız vücudunuz susuz kaldığını acıkma hissiyle anlatmaya çalışıyor olabilir.

  1. Protein Yönünden Zayıf Beslenme

Sağlığınız için gerekli olan miktarda protein tüketmiyorsanız sürekli aç hissetmek, doymamak, aşırı iştahlı olmak gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Kahvaltıda yumurta, gün içinde et veya balık tüketmeye dikkat ederek acıkma problemini çözebilirsiniz.

Sizi Arayalım
Formena Diyet Yemekleri